Wat is een goede platenspeler?

januari 29, 2023

Wat is een goede platenspeler en hoe kies je de juiste?

Als je een echte muziekliefhebber bent, dan weet je dat er geen betere manier is om je favoriete LP’s te beluisteren dan met een platenspeler. Maar laten we eerlijk zijn, de wereld van platenspelers kan een beetje verwarrend zijn. Met zoveel verschillende opties op de markt, kan het moeilijk zijn om de juiste platenspeler te kiezen.

Een goede platenspeler is van cruciaal belang als je van plan bent om LP’s af te spelen. Een slechte platenspeler kan krassen veroorzaken op je LP’s en de geluidskwaliteit aanzienlijk verminderen. Door te investeren in een kwalitatief goede platenspeler, kun je ervoor zorgen dat je LP’s langer meegaan en dat je de best mogelijke geluidservaring krijgt.

Er zijn veel verschillende merken en modellen platenspelers op de markt, elk met hun eigen unieke kenmerken en prijsklassen. Sommige populaire merken zijn bijvoorbeeld Pro-Ject, Rega, Thorens, Technics en Denon. Het is belangrijk om te overwegen welke functies je zoekt in een platenspeler, zoals automatische start/stop, instelbare toonarmen en draaisnelheden, en of je een analoog of digitale output wilt. Door een goede platenspeler te kiezen, zal je jarenlang kunnen genieten van je LP verzameling en de warme geluiden die alleen vinyl kan bieden.

Hieronder geven we een aantal tips om je op weg te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

 

Type platenspelers

Laten we beginnen met de basis: er zijn twee hoofdtypen platenspelers: draaitafels en draagbare platenspelers. Draaitafels zijn de grote jongens van de groep, met ingebouwde versterkers en luidsprekers. Dit maakt ze geweldig voor thuisgebruik, maar niet zo praktisch om mee te nemen naar feestjes (tenzij je een feestje geeft in een truck). Draagbare platenspelers zijn compacter en gemakkelijker te vervoeren, maar hebben vaak geen ingebouwde versterker en luidsprekers. Dit maakt ze geweldig voor op reis of picknicks in het park.

 

Overweeg de snelheid

Een ander belangrijk aspect om in overweging te nemen is de snelheid. Platenspelers zijn verkrijgbaar in twee snelheden: 33 1/3 en 45 toeren per minuut. 33 1/3 toeren per minuut is geschikt voor LP’s met langere opnamen, zoals “The Wall” van Pink Floyd, terwijl 45 toeren per minuut geschikt is voor kortere opnamen, zoals “I Want it That Way” van Backstreet Boys. En voor degenen die oude platen hebben, sommige platenspelers zijn ook in staat om 78 toeren per minuut af te spelen.

 

Cartridge

Een ander belangrijk onderdeel van een platenspeler is de cartridge. Dit is het onderdeel dat de groeven in de LP leest. Er zijn twee soorten cartridges: MM (Moving Magnet) en MC (Moving Coil). MM cartridges zijn goedkoper, maar MC cartridges zijn gevoeliger en geven een betere geluidskwaliteit. Het is net als de keuze tussen een goedkoop koptelefoon of een duurder paar.

 

Kijk naar de opbouw

Verder is de bouw kwaliteit van de platenspeler ook belangrijk om in overweging te nemen. Een goede platenspeler zal goed gebouwd zijn en een solide gewicht hebben. Dit zorgt ervoor dat de platenspeler stabiel is tijdens het afspelen en dat er minder kans is op vervorming van de geluidskwaliteit.

 

Wat is je budget?

Een belangrijk aspect voor velen is het budget. Platenspelers zijn verkrijgbaar in een breed scala van prijzen, van een paar tientjes tot duizenden euros. Het is belangrijk om eerlijk te zijn over je budget en te bedenken hoe vaak je de platenspeler zult gebruiken en hoeveel je bereid bent te investeren. En laten we eerlijk zijn, als je een platenspeler koopt voor meer dan 1000 euro, dan wil je waarschijnlijk wel dat je vrienden jaloers worden op jouw fancy draaitafel.

 

Conclusie

Dus, nu we de basisprincipes hebben besproken, is het tijd om te gaan winkelen! Neem deze tips in overweging en doe wat onderzoek. Een goede platenspeler is essentieel voor een optimale geluidskwaliteit en het behoud van LP’s. Als liefhebber van vinyl wil je natuurlijk het beste uit je platen halen, en daarom is het verstandig om in een toptoestel te investeren. Zorg ervoor dat je een platenspeler kiest met hoogwaardige onderdelen en een nauwkeurige afspeelsnelheid. Bedenk goed wat je verwachtingen zijn, wat je budget is en wat je muziekvoorkeur is. Maar bovenal, onthoud dat een goede platenspeler jouw vinylverzameling naar een hoger niveau kan tillen en het luisteren naar vinyl nog leuker kan maken!

Neem contact op

Heb je een vraag of ben je op zoek naar een specifieke plaat? Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.