LP schoonmaken: Maak je vinyl als nieuw

december 20, 2022

6 Tips voor het onderhouden en schoonmaken van een LP

 

Het is belangrijk om je LP’s (vinyl platen) regelmatig schoon te maken, want stof en andere verontreinigingen zijn de grootste vijanden van een goede geluidskwaliteit. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren om je LP’s schoon te maken zonder ze te beschadigen.

 

1. Gebruik een antistatische platenborstel

Een antistatische platenborstel wordt gebruikt om LP’s schoon te maken en statische elektriciteit te verminderen. Het doel is om stof, vuil en andere verontreinigingen te verwijderen die zich op de grooves van de LP kunnen vestigen en de geluidskwaliteit kunnen aantasten. Door de antistatische eigenschappen voorkomt een antistatische platenborstel dat er tijdens het schoonmaken nieuwe statische elektriciteit op de LP ontstaat.

 

2. Gebruik een microvezeldoek of antistatische doek

Dit soort doekjes zijn speciaal ontworpen om stof en kleine verontreinigingen te verwijderen zonder de LP te beschadigen. Gebruik de doek om de LP voorzichtig af te nemen en de grootste verontreinigingen te verwijderen.

 

3. Gebruik geen water of vochtige doekjes

LP’s zijn gemaakt van gevoelig materiaal dat gemakkelijk kan beschadigen als het in contact komt met water of vocht. Hierdoor kan er ook vocht in de LP komen en gaan schimmelen. Gebruik dus nooit water of vochtige doekjes om LP’s schoon te maken, tenzij je ze per ongeluk hebt laten vallen in een plas!

 

4. Bewaar LP’s op een veilige plek

Het is belangrijk om LP’s op te bergen in speciale hoezen of sleeves om te voorkomen dat ze opnieuw vies worden. Dit voorkomt ook dat de LP’s beschadigd worden door stof, zonlicht of andere omgevingsfactoren.

 

5. Investeer in een goede platenspeler

Een platenspeler met een goede stofkap en een automatische reinigingssysteem kan helpen om stof en verontreinigingen van de LP te verwijderen voordat deze de kans krijgen om de groeven te vervuilen.

 

6. Huis-tuin-en-keuken manier

Er zijn ook huis-tuin-en-keukenmethoden om je LP’s schoon te maken, en hoewel ze niet zo efficiënt zijn als speciale reinigingsproducten, kun je er toch mee uit de voeten. Hier zijn een paar tips:

 

LP schoonmaken met Alcohol

Om een LP met alcohol schoon te maken, volg je de volgende stappen:

  • Maak een oplossing van isopropylalcohol en water. De ideale verhouding is 70% alcohol en 30% water.
  • Besprenkel een zachte, niet-pluizende doek met de oplossing en wring hem uit zodat hij niet nat is.
  • Veeg de grooves van de LP voorzichtig schoon, van het midden naar de randen, in een rechte lijn. Vermijd het vegen over de labels en de randen van de LP.
  • Herhaal stap 3 aan de achterkant van de LP.
  • Laat de LP aan de lucht drogen voordat je hem opbergt of afspeelt.
  • Let op: gebruik geen andere soorten alcohol, zoals ethylalcohol of methanol, aangezien deze te agressief kunnen zijn voor het vinyl en de geluidskwaliteit kunnen aantasten.

 

Gebruik een antistatische stofdoek

Stof verwijderen met een antistatische stofdoek: Dit is misschien wel de meest eenvoudige methode. Maak gebruik van een antistatische stofdoek om zachtjes over het oppervlak van de LP te wrijven. Dit zal het stof verwijderen en voorkomen dat er nieuwe deeltjes op achterblijven.

 

Babypoeder?

LP’s reinigen met babypoeder: Dit is misschien een van de meest verrassende manieren om je LP’s schoon te maken. Strooi een beetje babypoeder op het oppervlak van de LP en gebruik vervolgens een zachte stofdoek om het poeder in te wrijven en het stof te verwijderen.

Houd er wel rekening mee dat deze methoden niet zo effectief zijn als speciale reinigingsproducten en dat het altijd het beste is om te investeren in professionele reinigingsproducten voor het beste resultaat. Maar als je in een noodgeval zit, zijn deze huis-tuin-en-keukenmethoden een prima optie!

Neem contact op

Heb je een vraag of ben je op zoek naar een specifieke plaat? Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.